Els laboratoris de la indústria alimentària analitzen grans quantitats de mostres per
garantir la qualitat i seguretat alimentària dels seus productes. És indispensable tenir
una bona gestió de les mostres, processos analítics i dades perquè aquestes siguin útils
per conèixer els productes, detectar desviacions i prendre ...»»»»
Els laboratoris de la indústria alimentària analitzen grans quantitats de mostres per
garantir la qualitat i seguretat alimentària dels seus productes. És indispensable tenir
una bona gestió de les mostres, processos analítics i dades perquè aquestes siguin útils
per conèixer els productes, detectar desviacions i prendre decisions correctes i de forma
àgil, assegurant que els resultats obtinguts són fibles. La solució és la implantació d’un
sistema LIMS (Laboratory Management System).
Prèviament s’han hagut de conèixer les especificacions i funcionalitats necessàries per
adaptar el software a l’empresa en concret. Conegudes les necessitats s’ha
desenvolupat el LIMS a una indústria alimentària pels anàlisis microbiològics així com
l’enllaç amb altres programes dels quals disposa l’empresa.
La implantació d’aquest software permetrà al laboratori, eliminar els errors humans de
processos totalment manuals, planificar els mostrejos i assegurar que es duen a terme
les analítiques específiques per cada grup de producte, codificar les mostres de manera
automàtica i amb codi de barres i evitar així errors en el registre, garantir la correcta
execució de cada fase del procés analític, reduir el temps de registre i revisió de dades
mal entrades i optimitzar el temps d’anàlisis. Les mostres correctament entrades,
executades i validades permetran disposar de dades fiables pel seu futur tractament.
La implantació a l’àrea de microbiologia haurà permès veure punts de millora en el
software i així encaminar el sistema a noves àrees com poden ser els anàlisis
fisicoquímics.^^^^
Laboratories in the food industry analyse big amounts of samples to guarantee food
quality and safety of their products. Therefore, it is fundamental to have good
management of samples, analytic processes, and data to validate their products, detect
deviation and decide in the minor time possible, validating that the results ...»»»»
Laboratories in the food industry analyse big amounts of samples to guarantee food
quality and safety of their products. Therefore, it is fundamental to have good
management of samples, analytic processes, and data to validate their products, detect
deviation and decide in the minor time possible, validating that the results obtained are
accurate. Thus, the best option is to implement LIMS (Laboratory Management System)
software.
Prior to the implementation, the requirements and functionality specifications needed for
this company were analysed. Accordingly, LIMS software has been developed for the
microbiologic analysis and linked to other software of the company.
Implementation of LIMS will enable this laboratory to eliminate human errors caused in
manual processes, plan sampling and confirmation that the specific analytics have been
carried out for each group product, automatically codify samples with bar codes avoiding
registration mistakes, guarantee the correct execution of each analytic phase, reduce
the registration time and revision of wrongly entered data and lastly, optimize the analysis
timings. Samples properly registered, executed and validated will enable them to obtain
accurate data for their future usage.
The implementation of the software in the microbiology unit will give feedback for future
improvements and to use it in other areas such as chemical analysis.^^^^