DSpace/Dipòsit Manakin

Eficàcia d'un programa d'educació alimentària per a la promoció del consum de fruita i verdura en persones amb trastorn mental sever (Dietment)

Registre simple

dc.contributor Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Departament de Ciències de la Salut Aplicades
dc.contributor.author Vilamala Orra, Mireia
dc.date.accessioned 2021-12-22T08:47:21Z
dc.date.available 2021-12-22T08:47:21Z
dc.date.created 2021-11-29
dc.date.issued 2021-11-29
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10854/6876
dc.description Programa de Doctorat: Cures Integrals i Serveis de Salut
dc.description Menció Doctorat Industrial
dc.description.abstract Les persones amb trastorn mental sever tendeixen a adoptar uns hàbits alimentaris allunyats del model saludable mediterrani. La simptomatologia pròpia del trastorn, alguns dels efectes secundaris associats als psicofàrmacs, la inseguretat alimentària o les influències del mateix entorn social i comunitari en són alguns dels factors condicionants. En el model actual d’atenció, el treball dels hàbits alimentaris principalment s’aborda quan apareix una disfunció, amb l’objectiu d’atenuar-ne les conseqüències i prevenir possibles complicacions. Per mitjà del desenvolupament de la present tesi doctoral s’ha pretès posar en valor la relació entre l’alimentació i la salut mental. No sols davant la complexitat d’intervenció a causa de l’elevada prevalença de comorbiditats, sinó també com a mitjà per a la promoció i manteniment de la salut, benestar i qualitat de vida de la persona. Promovent un model d’atenció integral i incorporant la figura del dietista-nutricionista en l’equip interdisciplinari dels serveis comunitaris de salut mental. es
dc.description.abstract Las personas con trastorno mental grave tienden a seguir unos hábitos alimentarios alejados del modelo saludable mediterráneo. La sintomatología propia del trastorno, algunos de los efectos secundarios asociados a los psicofármacos, la inseguridad alimentaria o las influencias del entorno social y comunitario son algunos de los factores condicionantes. En el modelo de atención actual, el trabajo de los hábitos alimentarios principalmente se da cuando aparece una disfunción, con el objetivo de atenuar las consecuencias y prevenir posibles complicaciones. Mediante el desarrollo de la presente tesis doctoral se ha pretendido destacar la doble direccionalidad en la relación entre la alimentación y la salud mental. No sólo ante la complejidad de intervención a causa de la elevada prevalencia de comorbilidades, sino también como medio para la promoción y mantenimiento de la salud, bienestar y calidad de vida de la persona. Promoviendo un modelo de atención integral mediante la incorporación de la figura del dietista-nutricionista en el equipo interdisciplinario de los servicios comunitarios de salud mental. es
dc.description.abstract People with severe mental disorders tend to follow eating habits that are far from the healthy Mediterranean model. The symptoms of the disorder, some of the side effects associated with psychotropic drugs, food insecurity or the influences of the social and community environment are some of the conditioning factors. In the current care model, the work of eating habits mainly occurs when a dysfunction appears, with the aim of mitigating the consequences and preventing possible complications. The development of this doctoral thesis aims to highlight the relationship between eating habits and mental health. Not only due to the complexity of the intervention due to the high prevalence of comorbidities, but also as a means of promoting and maintaining the health, well-being and quality of life of the person. Promoting a comprehensive care model and incorporating the role of dietitian-nutritionist in the interdisciplinary team of community mental health services. es
dc.format application/pdf es
dc.format.extent 374 p. es
dc.language.iso cat es
dc.publisher Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya es
dc.rights Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons es
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.ca es
dc.subject.other Malalties mentals es
dc.subject.other Promoció de la salut es
dc.subject.other Salut mental es
dc.subject.other Educació Alimentària i Nutricional es
dc.title Eficàcia d'un programa d'educació alimentària per a la promoció del consum de fruita i verdura en persones amb trastorn mental sever (Dietment) es
dc.type info:eu-repo/semantics/doctoralThesis es
dc.embargo.terms 12 mesos es
dc.rights.accessRights info:eu-repo/semantics/openAccess es
dc.contributor.director Vaqué Crusellas, Cristina
dc.contributor.director Río Sáez, Ruben del

Text complet d'aquest document

Registre simple

Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons

Buscar al RIUVic


Llistar per

Estadístiques